Patelnie, podobnie jak inne naczynia, brudzą się dość szybko. To, czy łatwo potem je wyczyścić, zależy m.in. od materiału, z którego wykonana jest powierzchnia patelni. Jeśli dodatkowo od chwili zakupu będziesz o nią dbać, czyli dokładnie ją zmywać oraz łagodnie się z nią obchodzić, posłuży ci na długie lata.
Na to, jak długo patelnia będzie spełniać swoją funkcję, mają wpływ materiały, z których jest wykonana – zarówno jej podstawowa konstrukcja, jak i ewentualne dodatkowe powłoki, np. zapobiegające przywieraniu czy też dodatkowo zabezpieczające przed uszkodzeniem. Każdy rodzaj powłoki ma swoje wady i zalety. I tak patelnie z powłoką zapobiegającą przywieraniu z popularnym PTFE, choć są niezbyt drogie i beztłuszczowe, to łatwo się zarysowują, ceramiczne są odporne na wysokie temperatury i bezpieczne dla zdrowia, ale łatwo ulegają uszkodzeniom. Z kolei granitowe są odporne na zarysowania, uszkodzenia i wysoką temperaturę, są łatwe w czyszczeniu i bezpieczna dla zdrowia, ale z reguły są dość ciężkie. Dość dobrą opinią cieszą się tytanowe patelnie, które są wytrzymałe, bezpieczne dla zdrowia, nie ulegają uszkodzeniom i łatwo rozprowadzają ciepło, ale są dość drogie. Za wyjątkowo trwałe uważane są patelnie żeliwne, ale ten materiał nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego. Za najbezpieczniejsze i najbardziej odporne na uszkodzenia uważane są naczynia ze stali nierdzewnej, które nie posiadają same w sobie właściwości zabezpieczających przed przywieraniem. To już zadanie dla specjalnych powłok, takich jak te wykorzystywane w naczyniach Kohersen®. Stal nie wchodzi w reakcje z jedzeniem i jest wyjątkowo wytrzymała. Żeby nie ulegała przypalaniu, powinna być wykonana z podwójnej warstwy.
Najważniejsza jest konserwacja
Niezależnie od materiału, z którego wykonana jest patelnia, na jej stan ma wpływ przede wszystkim to, jak o nią będziesz dbać. Dobra konserwacja to gwarancja, że garnki, patelnie i inne sprzęty kuchenne będą służyć przez długi czas. Przed pierwszym użyciem zawsze przemyj ją miękką gąbką i ciepłą wodą z płynem do mycia naczyń. Po wyczyszczeniu dokładnie ją opłucz i wysusz. Wytrawne gospodynie radzą, by dodatkowo lekko naoliwić powłokę patelni, a nadmiar oleju wytrzeć papierowym ręcznikiem. Dobrym sposobem jest zahartowanie patelni, które ma na celu oczyszczenie jej z fabrycznie nałożonych powłok. W tym celu pokryj ją grubą warstwą soli i postaw na największym palniku. Gdy się dobrze nagrzeje, sól wysyp, a patelnię dokładnie wytrzyj papierowym ręcznikiem.
Zasady na co dzień
Gotuj ostrożnie i nie podgrzewaj pustego naczynia, gdyż może to zdeformować jego kształt, a w skrajnych przypadkach, nawet uczynić je niezdatnym do użytku. Nie wkładaj gorącej patelni do zimnej wody bezpośrednio po użyciu: szok termiczny może doprowadzić do zniekształcenia patelni. Jeśli chodzi o użycie metalowych sztućców na powierzchni patelni, to są już takie naczynia, w których śmiało można mieszać metalowymi sztućcami, ale zawsze należy zachować ostrożność. Chociaż większość patelni można myć w zmywarce, to należy pamiętać, że kostki do zmywarki są bardziej agresywne niż płyny do mycia naczyń. Z czasem mogą one powodować trudne do wyczyszczenia osady i plamy, które skracają żywotność naczyń kuchennych. Dlatego dobrze jest w miarę możliwości myć większe naczynia, takie jak patelnie, ręcznie. Pamiętaj, aby wycierać je ściereczką przed włożeniem do szafki kuchennej. Zapobiegnie to powstawaniu plam z kropel wody wysychających na powietrzu.
Plama, zabrudzenie, przypalony tłuszcz? Jest na to rada.
Wystarczy chwila nieuwagi, aby przypalić swoje ulubione danie. Na szczęście, gdy pozostałości jedzenia przywrą do dna, istnieją proste sposoby, aby się ich pozbyć. Te najlżejsze zabrudzenia zmyjesz wodą i płynem do naczyń, który rozpuści tłuszcz. By nie dopuścić do zaschnięcia resztek kolacji czy obiadu na patelni, gdy lekko wystygnie, zalej je wodą z płynem i pozostaw na kilka minut lub dłużej. Gdy resztki zaczną odchodzić od dna, możesz je usunąć za pomocą gąbki. W przypadku bardziej uporczywych, przyklejonych do dna patelni resztek zamiast płynu użyj sody oczyszczonej. A jeśli ten sposób zawiedzie, do mieszanki dodaj kilka kropli octu.
SOS dla patelni
Zdarza się jednak, że na dłuższą chwilę zostawimy nasze danie na dużym ogniu lub wysokiej temperaturze płyty i dopiero zapach spalenizny nam o tym przypomni. Wówczas do wyczyszczenia naczynia sam płyn z wodą może okazać się niewystarczający. W takiej sytuacji nie należy jednak używać produktów przeznaczonych do czyszczenia grilla (szczególnie ogrodowego). Są to środki silne i często nie do końca bezpieczne, kiedy używa się ich w domu. Tu najlepsze będą domowe sposoby. Na spaloną patelnię wlej biały ocet, dodaj szklankę wody i postaw na ogniu, aby się zagotowała. Następnie zdejmij patelnię z ognia i dodaj sodę oczyszczoną. Możesz wtedy zauważyć bąbelki. Następnie przetrzyj patelnię gąbką. Na koniec, jeśli jeszcze pozostały ślady spalenizny, przetrzyj dodatkowo naczynie suchą sodą oczyszczoną. Z kolei na zaschnięty i trudny do usunięcia tłuszcz dobrą kombinacją będzie surowy ziemniak i gruboziarnista sól. Zacznij od usunięcia resztek jedzenia. Następnie posyp patelnię łyżką soli i pocieraj dno za pomocą pokrojonego ziemniaka. Na koniec opłucz wodą. Do czyszczenia powierzchni ze stali nierdzewnej przydaje się też kwasek cytrynowy. Nasyp 2 do 3 łyżek stołowych kwasku na patelnię i zalej je wrzącą wodą. Pozostaw na co najmniej 30 minut i wyszoruj gąbką. Czynność tę możesz w razie potrzeby powtórzyć.
Uważaj na rysy
Mimo, iż nie zawsze mamy czas, by zadbać o konserwację naczyń kuchennych, to warto dopilnować, by spalony tłuszcz nie gromadził się na ich powierzchni, gdyż nie jest to korzystne dla zdrowia. Z kolei agresywne szorowanie prowadzi do mechanicznych uszkodzeń, zwłaszcza w przypadku powłok zapobiegających przywieraniu. Trzeba mieć świadomość, że rysy na dnie patelni wcale nie są obojętne dla jakości gotowania i bezpieczeństwa przygotowywanych potraw. Zbierają się w nich bakterie, których trudno się pozbyć podczas codziennego mycia. Uszkodzenia powodują też przenikanie do naszych pokarmów substancji szkodliwych dla zdrowia. Ponadto w naczyniu z porysowanym dnem potrawy szybko się przypalają.
Podstawa to odporna powłoka
By gotowanie nie kończyło się porysowaniem naczyń i przypaloną potrawą, w patelniach Kohersen® zastosowano wyjątkowo trwałą hybrydową konstrukcję TRI-PLY, w której korpus tworzą trzy warstwy: stal nierdzewna – aluminium – stal nierdzewna. Dodatkowym zabezpieczeniem powierzchni patelni jest długotrwała, odporna na zarysowania powłoka DIAMOND, która pomaga chronić naczynie przed uszkodzeniem, nawet podczas używania metalowych przyborów kuchennych. I co ważne powłoka ta nie zawiera szkodliwych związków, które mogłyby pod wpływem wysokiej temperatury przedostawać się do pokarmów. Naczynia Kohersen® wykonane przy użyciu opatentowanej technologii BLACK CUBE® posiadają również unikatową, dwustronną powierzchnię funkcyjną: zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz naczynia, która pozwala na wyjątkowo efektywne rozprowadzanie ciepła na całej powierzchni użytkowej, a także zapobiega przywieraniu. Dzięki temu zużywamy mniej wody do mycia patelni, co przekłada się na nasze rachunki i ochronę środowiska naturalnego.
Źródło: Informacje prasowe